KARTKA Z KALENDARZA - DZIEŃ HERBATY
Międzynarodowy Dzień
Herbaty
Początki
Zgodnie z prastarą legendą zwyczaj popijania herbaty
miał swój początek w bardzo zamierzchłych czasach, bo sięga on 2737 roku p.n.e.
Oczywiście – jak wiadomo – najlepsze rzeczy są odkrywane niejako przypadkiem,
kiedy to chiński cesarz Shennong niechcący upuścił liście krzewu herbacianego
do gorącej wody.
Do Europy herbata trafiła w połowie XVI wieku, a do
Polski liście herbaciane wkroczyły w 1664 roku i początkowo były one traktowane
jak lekarstwo. Z czasem zauważono, że to lekarstwo dosyć przyjemnie smakuje i
zaczęto tworzyć z „przyjmowania lekarstwa” swoisty przyjemny rytuał.
Czy wiesz, że w 1953 roku wprowadzono do obrotu
pierwszą herbatę instant? Dla wielu fanów herbaty tego typu rozwiązania
stanowią herbacianą profanację a jej zwolenników nazywają ignorantami.
Rodzaje herbaty i sposoby parzenia
Istnieją różne rodzaje herbat i każda ma swój
specyficzny sposób parzenia. Jeśli już bierzemy się za parzenie herbaty to
bardzo ważne jest, aby właśnie parzyć ją zgodnie z zaleceniami, gdyż tylko
wtedy będziemy się mogli cieszyć jej właściwościami.
Najbardziej popularna to oczywiście herbata czarna.
Jej parzenie jest najprostsze, gdyż wystarczy do tego wrzątek, a samo parzenie
powinno trwać około 3-5 minut. Istotne jest, by nie przedłużać czasu parzenia,
gdyż wtedy nasza herbata będzie miała gorzki posmak w wyniku uwolnienia się
taniny.
Z kolei biała herbata, uwielbiana ze względu na swój
delikatny smak, powinna być parzona w temperaturze około 85 stopni, około 5-7
minut. I tutaj warto zaznaczyć, że o ile sam wrzątek dosyć łatwo uzyskać, to w
przypadku innych temperatur robi się to na tzw. „czują” czyli po prostu
odczekuje się chwilę, żeby wrzątek się ochłodził. Taki sposób przyrządzania
herbaty nie gwarantuje, że temperatura będzie taka jak być powinna.
Herbata zielona, znana ze swoich licznych właściwości
uzdrawiających ciało i kojących duszę powinna być parzona maksymalnie 3 minuty
w temperaturze 60-80 stopni. Co ciekawe, te same liście mogą być parzone aż
trzykrotnie i najbardziej wartościowe jest właśnie drugie parzenie.
Czy wiesz, że istnieje sposób parzenia herbaty przy
pomocy kostek lodu? Wystarczy do dzbanka włożyć dużą ilość kostek lodu,
trzykrotnie większą niż zazwyczaj porcje herbaty a całość dopełnić zimną wodą i
włożyć do lodówki na około dwie godziny. I można się cieszyć – ku zdumieniu -
cudownym i orzeźwiającym naparem.
Brytyjski zwyczaj
W Wielkiej Brytanii istnieje wprowadzona w XIX wieku
tradycja „tea time”. Legenda głosi, że herbatka o 5.00 po południu,
zapoczątkowana przez Annę Bedford, była pretekstem, żeby coś przekąsić.
Wynikało to z tego, że w tamtych czasach jadano trzy posiłki – śniadanie, lunch
i tzw. wieczorny obiad (dinner) i wielu ludzi odczuwało duży głód pomiędzy
lunchem a kolacją. Księżna Anna znalazła panaceum na głód – po kryjomu kazała
służbie przynosić po południu w okolicach sławetnej 17.00 herbatę a wraz z nią
różnorakie przekąski. Gdy to odkryto, zaczęto brać przykład z księżnej (gdyż
wszyscy zmagali się z problemem burczenia w brzuchu ?) i stało się to
pretekstem do ciekawych towarzyskich spotkań w anturażu herbaty i ciastek.
*Źródło- strona internetowa , Kalbi.pl
Komentarze