KARTKA Z KALENDARZA - ( DZIEŃ SŁOMKI DO PICIA )YERBA MATE
Obchodzimy dzisiaj Dzień Słomki do Picia. Niestety, o tej
porze roku ciężko w bibliotece o papierową słomkę do picia… ale możemy powiedzieć
coś o bombille – czyli o metalowej
słomce do yerba mate!
Równie istotny jak
smak i działanie napoju jest sposób jego przygotowania oraz picia. Celebrowanie
tej czynności zarówno w domu, jak i w miejscach publicznych podkreśla jego
kulturową i socjalizującą rolę. Suszona yerba zalewana jest gorącą (70-80C) wodą
w naczyniu wykonanym zazwyczaj z wydrążonej tykwy, drewna lub rogu bydlęcego, a
w ostatnim czasie również z ceramiki. Z naczynia tego, zwanego maté, matero lub guampa ( w
razie gdy do jego wykonania użyto rogu), pije się napar za pomocą bombilli, czyli metalowej słomki
zakończonej z jednej strony sitkiem, a z drugiej posrebrzanym lub pozłacanym ustnikiem.
Napój pije się kolejno z tego samego naczynia. Najczęściej pije się go na
gorzko (amargo), można też go
słodzić, a w niektórych regionach uzupełnia się również o różne dodatki (skórkę
pomarańczową, cytrynę, miętę). Innym sposobem przygotowania yerba maté jest
zalewanie jej zimną wodą, schładzanie lodem – taki napój nosi wówczas nazwę tereré. [1]
Oczywiście my nie pijemy z jednego naczynia i każda ma swoją słomkę. Niemniej z okazji Dnia Słomki do Picia, my zaparzymy sobie yerba mate.
[1]
Dzieje kultury latynoamerykańskiej, pod red. Gawrycki M. F., Warszawa:
Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009, s. 443.
Komentarze